• Night ride

> <
  • 1
  • 2
  • 3
ReklamerGPS1ReklamerEndo1ReklamerFB1

Trans Savoie

Det er jo nok de færreste der ikke ikke har opdaget at jeg skulle deltage i dette års Trans Savoie, specielt hvis man er så uheldig at have mig som "Fjæsbog" ven.

Så hvad er Trans Savoie?

Det er et 6 dages MTB løb fra Val D´Isere til Chamonix i den fransk region Savoie, der af navnet. I år var den samlede distance 312 km. Men til forskel fra andre flere dages MTB etappe løb er det ikke så meget længden der lagt vægt på, men de tekniske udfordring og antallet af højdemeter man kører ned. Og de tekniske udfordringer er absolut i top, det bliver ikke mere krævende hvad det angår.

 

Hver dag tilbagelægger man mellem 40 og 65 km, 800-1000 højdemeter op, 4-5000 højdemeter ned på cyklen. Derude over er der transport med skilift, og shuttlebus. Man er undervejs hver dag mellem 8-10 timer, så kort sagt det er satme hårdt.

Det er kun Special etapperne som der bliver taget tid på, transport etapperne ( Herefter TE) imellem er uden tidstagning, men hver dag er der cutoff tider for at sikre at alle folk når at komme hjem til campsite inden mørke og spisning om aften. Og hvis man tror at man an slappe af og genvinde lidt kræfter på TE, så tager man grueligt fejl og det gjorde jeg.

TE er 1 eller 2 gange en stille tur ned af en asfalteretvej til næste lift, men generelt så består de af singletrack, blandet med lidt bike-park/DH spor, singletrack og vandrestier hvor man skal bære/skubbe sin cykel op eller som man kander alperne fra Tour de France bjergvej med hårnålesving og stigning procenter på 6-12 og på op til 800m stingning

Specialetapperne (herefter SE) består af en blanding af en lille bitte smule asfaltvej, lidt grusvej, noget bike-park/ DH baner men 90% er på singletrack som man kun kan drømme om som dansker, meget af disse single track er vandreruter, samt på privat jord som man ellers ikke har adgang til. Hver SE er mellem 3-8 km og har på 800-1500 højdemeter nedkørsel. Generelt så er alle SE virkelig stejle og med masser switchbacks som ligge tæt på hinanden.

Derudover så er der masser af rødder og ikke sjældent er både spor og sving off-camber og med glatte røder og så tngen holdes lige i munden, når man ikke skal holde styr på røddene så er der sten og rockgardens som kun venter på at man laver et pedalstrike for at rive dig af cyklen ellet tage livet af dine pedaler/kranksæt.

 Som tidligere nævnt er langt de fleste spor på privatjord eller på vandre ruter, og derfor for vi også udtrykkeligt besked under første løbs-briefing, på ikke at offentligøre nogen spor via feks Strava, Emdomondo OSV. At gøre dette og at køre ind i evt vandere under løbet er lig med en direkte bortvisning fra løbet. Der lagt mange kræfter i at få adgang til disse spor fra arrangørens side, og det er absolut ikke alle komunerne der var lige intereserret i at have os cykelbøller til at race ned af deres vandrer ruter.

Jeg vil ikke beskriver hver enkelt SE og TE da jeg ganske enkelt ikke kan huske dem ialt så var der 26 SE og vel 30 TE og efter et par dage flyder etapeprne samem og man kan kun huske dem som man syntes bedst om, eller dem som gik helt galt. istedet vil jeg linke til de videoer der lavet for hver dag, samt de 2 hjemmeside som har lavet nogle rigtig gode artikler om hverdag og hver SE,

23/8 Dag 0

Vi er ca 30 deltager der bliver samlet op i Geneva lufthavn, hvorfra turen går til den første campsite i Val D´Isere. Mens vi venter på vores "guider" går snakken om hvad vi laver, hvor vi er fra osv osv, og der ingen tvivl jeg er helt sikkert den der har mindst erfaring ifh til BIG ALPINE ENDURO. Der er deltagere fra i alt 23 lande, lige fra Finland til New Zeland, USA til Taiwan og 2 fra sydafrika. De fleste dog fra Europa og så lige mig fra flade DK, og de fleste kender også Danmark men de bliver dog alligevel noget overrasket når fortæller de mat det højste punkt i DK er omkring 175m eller som en fra USA sagde " You mean 1750 m right?" "No only 175m" hvortil han kiggede mærkeligt på mig og svarede "REALLy??"

Dag 1 24/8

Enduro Mag artikel Dag 1 MTB News Artikel Dag 1 Promo video Dag 1

Så skulle man endelig igang, der var masser af sommerfugle i maven, og det skulle vise sig at blive en rigtig lorte dag, en dårligere start på et løb skal man lede længe efter. Fra campsite trillede vi ned til første skilift som bragte os til toppen af en bike-park hvor de 2 første SE skulle køres fra. 

Ca halvvejs på den første SE, efter vi er kørt fra selve DH sporet og ud på et singletrack, fucker min bagskifter op, så resten af etappen kan jeg kun trille, og undervejs må jeg stoppe og fjerne kæden for at den ikke skal rive egerne ud af mit baghjul. Da jeg kommer i mål, viser det sig at det nye dropout/geardrop jeg har monteret hjemmefra ikke er lavet rigtigt og det samme gælder for det jeg har med i reserve. Men jeg får det semi fikset og ka nkøre videre, men det bliver aldrig rigtig godt og driller lidt hele ugen igennem.

SE 2 starter fra samme top dog på et andet DH spor som vi så køre fra og ud på et singletrack, pman kommer til en stribe switchback og på nr 3 eller 4 vælter jeg, ganske langsomt ikke noget vildt, men lande med låret og alle mine 80 kg plus udstyr direkte på enden af styret og får et trælår som jeg aldrig har prøvet det før. TE til SE3 er mest Hike a bike hvor den sidste del op til Tignes er en lang stigning på 350 højdemeter så stejl at cyklen skal skubbes op, ifølge rute beskrivelsen skulle den tage 45 min, men pga mit ømme og nu meget stift ben tog det mig lidt over 2 timer, men jeg når til feedstation inden cutoff og køre SE3. Da jeg kommer i mål kan jeg slet ikek øje mit ben og opgiver at køre op SE4 da det er en stigning på 450m og jeg vil ikek kunne nå det inden cutoff. Det var i bund og grund min deltagelse i selve race delen der var slut der, allerede på den første dag.

Dag 2 Enduro Mag Artikel Dag 2 MTB News Artikel Dag 2 Promo video dag 2

Jeg kan faktisk ikke huske en eneste af etapperne på dag 2. Dagen er med 5 SE etapper og jeg havde det mål bare køre så mange af dem som jeg kunne om det blev en eller fem gjorde mig ingen forskel jeg havde det røv elendigt, mit ben var absolut ikke samarbejdsvilligt. Vi starter med at skulle op med en funicular et "tog" som vi kender det på skinner men det bliver trukkert op af et stålwire ligesom skilifte. Jeg kommer først med afgang nr 3 hvilket viser sig at koste mig den sidste etappe. Da vi er 100 deltager er der ikke plads til alle, og da "toget" kun køre hver ½ time pga det er sommer og dermed ikke skisæson mærkeligt nok går der 1½ inden jeg kommer op hvor vi skal med den næste lift inden SE1.

Da vi skal op til SE2 skal vi med "toget" igen men det er lige kørt som vi kommer til stationen så må vente ½ time. Al den vente tid gør at vi er en gruppe på ca 10 der blive fanget ved dagen sidste lift da de holder 2 timer middags lukket igen det er jo ikke skisæson, der kun os fra løbet og folk på vandretur. Det betyder at vi ikke når at komme frem til SE5 inden cutoff, det var rimelig sur røv. Men det lærte jeg så af og resten ugen sørger jeg for at komme afsted fra camp så snart jeg kan og komme med den første lift eller shuttlebus.

Dag 3 Enduro Mag Artikel Dag 3 MTB News Artikel Dag 3 Promo Video Dag 3

Vådt vådt og attter vådt. Det regnede fra omkring kl 03:00 og så frem til omkring kl 16:00 med få pauser. og det var en dårlig dag for arrangøren busserne som skulle samle os op og bringer os op til 1500m højde kom 1½ time for sent, da vi er kommet op med den første lift op til 2000m er den sidste lift til 2700m højde blevet lukket pga vejret. Men vi venter på omkring div bare og cafér, bliver yderlig lukket 2 af dagens lift pga dårligt vejr. Så arrangøren anullere SE1-3 og vi skal så cykle over et pas og ned til feedstation i den dal hvor SE4 starter og vores camp er. Men undervejs melder Marshallsne tilbage at store dele af SE4 er væk pga jordskred.

Så alle SE bliver annuleret og istedet har marshalsne haft travlt og lavet en fed fed TE ned til campsite. Vi køre på et singletrack der skifter mellem at være meget smalt men jævnt og hurtigt, uden de store tekniske forhindringer andet lidt skjulte sten i det høje græs til at være fortovs brede spor med hårdt underlag hvor man kunne give den fuld gas. og det fik den, vi kørte 3 sammen med omkring 30-40m imellem os da vi køre pænt stærkt 40 km/t+  jeg ligger miderst og vi kommer hen til "lang/blødt" og bredt venstre sving og ham foran forsvinder ud af syne pga svinget, jeg høre godt han råbe et eller andet men tror fejlagtigt at han bare jubler over hvor fedt det er.

Men lige midt sporet nærmest ud af ingenting dukker der en sten op på størrelse med en stor gravsten, jeg når ikke at tænke eller bremse og da  jeg ligger så langt til venstre kan jeg heller ikke nå at køre til højre uden om den, så jeg køre imellem stenen og stengærde, det var så smalt at begge pedaler rammer henholdvis sten og stengærde samtidigt og jeg bliver "sparket" ud af begge pedaler og køre vidrer med kroppen hængende over styret og utroligt nok ikke styrter, heldigvis da det ellers havde betydet en tur ud over mur på 3-4 m ned til bjergvejen som vi krydsede.

@2015 FraugdeMTB | Tlf. 28191946  |  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.